Szent Márton út

Szattán vezet át a Szent Márton zarándokút.

Az Európa Tanács 2005-ben a Szombathelytől Tours-ig vezető útvonalat Európai Kulturális Útvonallá nyilvánította, hogy bemutassa Európa legnépszerűbb szentje, Szent Márton életét és kultuszának kiemelkedő emlékeit.

Szent Márton 316-ban született a pannóniai Savariában, melynek helyén a mai Szombathely városa épült. Katonai tribunus fiaként tizenöt éves korában maga is katonának állt. A Római Birodalom katonái közül kitűnt jóságával, a betegek és a szegények iránti részvétével. Tizennyolc éves korában Amiens-ben megkeresztelkedett– abban a városban, ahol egy didergő koldusnak adta a fele köpenyét. Álmában Jézus elmondta neki, hogy ő volt a koldus, akivel jót tett. A látomás hatására kereszténnyé lett, elhagyta a katonai pályát, és térítő útra indult.

Szattát érintő gyalogos útvonalak:

S-04 (H) ZALALÖVŐ – CSÖDE – SZATTA

Az útvonal által érintett települések :  ZALALÖVŐ – CSÖDE – SZATTA

Hozzávetőleges távolsági adatok:  Zalalövő, városközpont – Pacsa-hegy (2.5 km) – (Felső)-Csöde (6 km) – Szatta (12.5 km)

Jelzés: sárga sáv

Az útvonal Zalalövő és Felsőcsöde között együtt halad a Dél-Dunántúli Kéktúra útvonalával.

Szintkülönbség összesen kb. 250 méter.

A Csöde határában található a Szent Márton templom és kolostor helye. A sárga jelzésű útról egyelőre nem vezet leágazó jelzés a helyszínre. Megközelíthető jelzetlen úton vagy az Alsócsödétől (a felsőjánosfai vasúti megállótól) induló sárga romjelzésen.

 

S-05 (H) SZATTA – RAMOCSA – KERKÁSKÁPOLNA – MAGYARFÖLD – KERCASOMOR

Az útvonal által érintett települések:  SZATTA  – RAMOCSA – KERKÁSKÁPOLNA – MAGYARFÖLD – KERCASZOMOR

Hozzávetőleges távolsági adatok:  Szatta – Ramocsa (3.5 km) – Kerkáskápolna, vendéglő (5.5 km) – Magyarföld (7.5 km) – Berki-hegy (10 km) – Haricsa (12 km) – Szent Vencel templom maradványai (14.5 km) – Kercaszomor, szomoróci harangláb (15.5 km)

Jelzés: sárga sáv.

A teljes útszakasz szerepel a Cartographia által 2008-ban kiadott Őrség turistatérképen. Szintkülönbség összesen kb. 200 méter.

Bővebb információ: http://www.viasanctimartini.eu